Omdat ik zelf nogal nieuwsgierig aangelegd ben duik ik diep in alles wat ik graag wil weten. En geloof het of niet, maar ik wil weten hoe het nu zit met Neu5G f*cking C!! Wat is er nu van waar? Is het echt slecht voor ons of valt het allemaal wel mee?… Op zoek naar het antwoord concludeer ik dat er sowieso erg weinig over te vinden is. Maar dat is begrijpelijk met deze wel heel vreemde wetenschappelijke term. Ik kan je vast verklappen dat ik na veel speurwerk absoluut verder ben gekomen. Maar laten we bij het begin beginnen..

Wat is Neu5Gc?
Dit is een glycoproteïne ofwel een eiwitmolecuul met suikermoleculen daaraan vast geplakt. (Een molecuul is het kleinste stukje van een materiaal dat nog alle eigenschappen heeft van dat materiaal). Deze zitten aan de buitenkant van bijvoorbeeld de cellen van de darmwand. Ons lichaam maakt zelf geen Neu5Gc aan. Wel Neu5Ac, maar dit is een andere samenstelling dus verwar deze 2 niet met elkaar. Omdat ons lichaam zelf geen Neu5Gc aanmaakt vindt ons systeem dit vanbinnen maar een vreemde eend in de bijt! En als wij vreemde eendjes binnenkrijgen komt er een aanval op gang om de zogenaamde ‘indringers’ weg te werken. Deze aanval bestaat uit de aanmaak van antistoffen tegen deze indringers. Dit is normaal gesproken ontzettend fijn, want dankzij dit leger (je immuunsysteem) kunnen wij voortbestaan. Stel je voor dat er een virus binnenkomt waar je dood aan kunt gaan en het lichaam onderneemt geen actie. Dan lopen wij hier niet heel lang meer rond kan ik je vertellen.

De meeste diersoorten hebben wel Neu5Gc in het lichaam. Wij eten het dier en.. voilà! Zo komt het lichaamsvreemde stofje ons lichaam binnen. Nu zijn er theorieën dat deze stof op termijn dus gevaarlijk voor ons kan zijn. Het zou darmkanker veroorzaken dus niet zo’n fraai vooruitzicht als je van een biefstuk wilt genieten. Ik zet graag voor je op een rijtje wat mijn bevindingen intussen zijn.

1. Ok, er is niet 1 studie te vinden, gebruik makend van het menselijk lichaam die dit zou bevestigen. Niemand heeft dit ooit onderzocht. Er bestaat wel een studie die een link aantoont waarbij muizen zijn gebruikt. Muizen die het dus zelf aanmaken. Ze moeten de beestjes allereerst genetisch manipuleren zodat ze geen Neu5Gc meer hebben, vervolgens antistoffen toevoegen tegen de Neu5Gc (dus dezelfde soldaatjes als wij hebben) om daarna weer Neu5Gc in de muizen te krijgen via de voeding van deze labmuisjes. Kun je het nog volgen? Dit onderzoek rammelt hierdoor natuurlijk van alle kanten en de vraag is echt of het nog wel een betrouwbare uitkomst is en of dit te vergelijken is met ons interne systeem?!

2. Er is wel een andere interessante studie die wellicht ook een belangrijke boodschap bevat, deze is uit september 2018 en hier terug te vinden. Wat laat deze studie zien over Neu5Gc? Bij niertransplantaties wordt soms een bepaalde mix van moleculen uit konijntjes toegediend. In deze mix zit, jawel Neu5Gc. Dit geeft een reactie in het lichaam tegen deze stof, zoals ik hierboven had uitgelegd. Nu zijn ze zo slim geweest om hierbij verder te kijken en te gaan vergelijken. Ze hebben gekeken naar de groep mensen die deze moleculenmix met Neu5Gc toegediend kregen en naar de groep mensen die dit dus niet binnenkregen. Zo konden ze het vergelijk maken met 173.960 patiënten (zonder toediening van Neu5Gc) en 38.505 patiënten (die wel de Neu5Gc binnenkregen). Ze hebben geen bewijs gevonden dat Neu5Gc een hoger risico met zich meebrengt op darmkanker. Er was dus geen enkel verschil terwijl de patiënten met de mix een enorm hoge inname hadden van Neu5Gc met daarbij de hoge mate van antistoffen.

3. Nog een interessante studie met een véél te lange saaie titel, maar interessante uitkomst lees je hier. Samengevat verteld deze studie het volgende: in groepen waarbij men veel Neu5Gc binnenkrijgt (veelal via rood vlees) zijn populaties bacteriën in de darm ontdekt die Neu5Gc afbreken! Dus de kans is erg groot, dat jij ook de bacteriën in je darmen hebt die deze stof afbreken.

4. In de moderne wereld van het carnivoor dieet zijn veel biohackers die zichzelf maar al te graag laten onderzoeken. Ook deze resultaten zien er stuk voor stuk goed uit. We zien hier geen ontstekingsmarkers terug in het bloed. Nu is dit natuurlijk geen heel stevige houvast, omdat iedereen graag voor eigen parochie preekt. Maar toch, het is wel typerend. Het staat ook allemaal nog in de kinderschoenen. Kijk naar het achterhaalde verhaal van de stof TMAO (trimethylamine-N-oxide), deze werd ook aangewezen als schadelijke stof uit vlees, meer daarover lees je hier.

5. Wij eten al vele miljoenen jaren rood vlees, als we er zo ziek van zouden worden zouden wij al niet meer hebben voortbestaan. En wat ook een leuk vraagstuk blijft: hoe kan het dat diersoorten als fretten en een aantal martersoorten zelf ook geen Neu5Gc aanmaken, vlees eten die deze stof bevat en er vervolgens niet ziek van worden? Heb jij het antwoord voor me?! Of wil je hier gewoon graag iets over kwijt? Plaats gerust je comment onder deze post 🙂

—–

Bronnen:
Fundamental Health with Paul Saladino, 29 oktober 2019
PubMed.gov
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31548686
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30213027