Ketonen
Wat zijn Ketonen?! Dit zijn handige helpers (moleculen) die aangemaakt worden in je lichaam als je vet als brandstof gebruikt. Dit was bij onze voorouders heel normaal. Wij zijn dit niet meer gewend door de enorme hoeveelheden suikers die wij binnenkrijgen in deze maatschappij. Zodra je de suikers achterwege laat en vet eet kom je ‘in Ketose’. Hierdoor kan je lichaam langdurig gebruik maken van brandstof in de vorm van vetreserves die je hebt en het vet dat je binnenkrijgt. Wist je dat je als baby in Ketose geboren wordt?

Stamcellen
Dan heb je ook nog prachtige stamcellen in je lichaam. Deze cellen hebben superkrachten! Ze kunnen zichzelf vernieuwen, uitbreiden en een functie geven zodat hij gespecialiseerd is. Dan krijgt hij de titel Drs. Stamcel en gaat hij alles regelen in bijvoorbeeld de darmen.

Ja, en wat hebben de Ketonen dan te maken met Drs. Stamcel?!
De Ketonen kunnen ervoor zorgen dat stamcellen nóg beter worden in het vernieuwen van darmweefsel. Kun je je voorstellen hoe belangrijk deze samenwerking is als je slechte darmen hebt doordat je bijvoorbeeld chemotherapie of een bestraling hebt gehad?

MIT Biologen ontdekten dit per toeval. Het Ketogeen Dieet (waarbij je dus vet verbrandt) biedt al mooie voordelen. En dan komt deze er nog bij. Veel van deze Ketonen zorgen er dus voor dat er ook veel stamcellen zijn. Hierdoor worden je darmen weer gezond en kun je dit ook zo houden.

De onderzoekers ontdekten ook dat darmstamcellen op hun beurt weer voor veel Ketonen zorgen. Zo hoog dat, als je een dagje terug zou vallen op minder vet, ze nog steeds flink actief zijn! De stamcellen zijn dus in staat om zich aan te passen aan jouw stofwisseling.

In een studie met muizen ontdekten de onderzoekers dat het Ketogeen dieet de beschadigde darmwand van de muis herstelde. Dit ging een stuk beter dan de muizen die op een Westers Dieet zaten. Stamcellen zitten in verschillende weefsels van het lichaam, maar zijn vooral zo belangrijk in de darm, omdat de darmwand om de paar dagen wordt vervangen!
In het lab werd al eens eerder aangetoond dat vasten (dus niet eten) de stamcellen bij oude muizen verbetert en dat vet eten zorgt dat de stamcellen zich sneller vermenigvuldigen. Het werd duidelijk dat in de darmstamcellen nog veel meer Ketonen aangemaakt worden dan in andere soorten cellen.

Ketonen en stamcellen zijn een prachtig team samen.

Bron: MIT News // 22 aug 2019, vertaling en samenvatting door Charlotte van Liessum