Mijn gedachtengang over het Ketogeen dieet en het Paleoprincipe. Allereerst vind ik niet dat je echt kan spreken van dieetvormen. Ik zie het liever als een manier van leven. Bewust omgaan met je lichaam en keuzes maken die voor jou haalbaar zijn. De één gaat wat verder in dit avontuur dan de ander. Dit heeft met zoveel factoren te maken en elke stap in de juiste richting betekent winst..

Mijn switch begon met het weg laten van brood, ik at letterlijk het beleg op en granen werden bij mij verbannen. Ik wist destijds niet goed waar te beginnen. Vanaf 2010 heb ik enorme stappen gezet en ben méér dan overtuigd dat voeding, zowel geestelijk als lichamelijk, een enorme verandering kan brengen. Voeding zoals de natuur het bedoeld heeft, voeding waar ons lichaam echt iets mee kan. Zowel Paleo als Keto draaien om gezondheid door middel van onbewerkte voeding, althans zo ver als mogelijk. Daarom gaan ze wat mij betreft prima hand in hand!

Oermens
Bij Paleo wordt er gekeken naar de oermens, wat aten wij en hoe leefden wij voor de landbouw begon. Naar aanleiding van onderzoeken naar botresten, poepsamples en bodemonderzoeken zijn er bewezen uitkomsten over onze voorouders. Daarnaast zijn er ook een aantal hypotheses waar het Paleoprincipe uit voort is gevloeid. Hierbij draait het dus om vis, vlees, groenten, noten, pitten en zaden. De Macro’s zijn hierbij van minder groot belang. Wat de vroege mens na kon jagen en kon vinden at ze op.

De Oude Grieken
Het Ketogeen dieet is ontwikkeld voor kinderen met epileptie. Vasten (dus niet eten) heeft als uitwerking dat epileptische aanvallen wegblijven. Maar kinderen in de groei hebben de macro’s nodig dus voor hen is vasten geen optie. Gelukkig is men erachter dat het weglaten van koolhydraten hetzelfde effect geeft. Zo konden ze ook bij kinderen de aanvallen op een veilige manier onder controle krijgen. De oude Grieken pasten dit al toe!

Melkproducten
Keto bevat, in tegenstelling tot Paleo melkproducten. Van origine is ons lichaam niet gebouwd om melkeiwitten te kunnen verwerken. Echter zijn er mutaties ontstaan rond de Scandinavische landen. Dit waren de herders die daar de melk van eigen vee dronken. Het is dus best eens mogelijk dat jij gewoon prima met dierlijke melk overweg kunt. Daar waar granen schade aanrichten in de darmen ben ik (nog) niet overtuigd dat melkeiwitten op termijn net zo veel kwaad kunnen. Voor mijzelf ben ik erachter dat ik een bepaalde hoeveelheid kan handelen, maar ga ik over de grens dan betaal ik wel de rekening met een opgeblazen buik en nog wat klachten die met het immuunsysteem te maken hebben.

Macro’s
Bij het terugdringen van je koolhydraten kun je ervan uitgaan dat je in ketose raakt. Je lichaam gaat namelijk over van suiker- naar vetverbranding en maakt hierbij als bijproduct ketonen aan in de lever. Deze ketonen dienen als zeer goede brandstof voor de hersenen. Vandaar dat je ook vaak hoort zeggen dat men scherper wordt van geest. Je kunt je macro’s berekenen, maar je kunt er vanuit gaan dat de gemiddelde mens rond de 20 gram kh per dag in staat van ketose verkeert. Bij LowCarb Paleo blijf je bij voorkeur onder de 150 gram kh per dag. Op deze manier kan je lichaam de vetreserves blijven aanspreken en ga je ontstekingen in het lichaam tegen.

Veel mensen gebruiken in deze tijd het Ketodieet om flink af te vallen. En met groot succes! Je kunt er niet omheen dat dit de truc doet. Wel wil ik erbij vermelden dat ik veel mensen op de termijn zie falen. De kilo’s vliegen eraf, men is trots en blij, maar het blijkt op langere termijn een dieetvorm die voor velen toch moeilijk vol te houden is. Ik zie dit meer terug bij vrouwen dan bij mannen. Hormonen spelen hierbij een belangrijke rol. Het gevaar is dus dat je een terugval krijgt en dan gaat het helaas ook flink fout. Ik zal hier verder niet diep op ingaan, maar wees gewaarschuwd. Persoonlijke begeleiding en een duidelijk stappenplan geven de grootste kans op levenslang succes!!

Westerse aandoeningen
Ook bij diverse ziekten wordt dit dieet in deze tijd met groot succes ingezet. Darmgerelateerde ziekten zoals bv. ADHD, maar ook Alzheimers en Diabetes om er maar een paar te noemen. In bepaalde gevallen kan het zelfs goede ondersteuning bieden bij kanker. Bij deze toepassingen is het wel extra belangrijk dat de macro’s helemaal kloppen bij de persoon in kwestie.

Zoals je nu wel gelezen hebt gaan Paleo en Keto prima samen. Het grootste verschil zit hem in de hoeveelheid koolhydraten en melkeiwitten. Ik voel me persoonlijk het lekkerst bij een combinatie van beiden. De natuur biedt in bepaalde seizoenen en gebieden meer koolhydraten dan anders dus afwisselende perioden van deze is in mijn ogen een heel natuurlijk proces!