Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen. Intermittent fasting of afgekort IF. Onder de gezondheidsgoeroes een veelgebruikte term. En hoe wiskundig het ook lijkt, het is niets meer of minder dan een natuurlijke manier van eten. Namelijk niet heel de dag door allerlei maaltijden nuttigen. Nee, eten zoals de natuur het zou bieden en niet zoals de overheid het voor ons bedacht heeft. Denk aan ontbijt / tussendoortje / lunch / tussendoortje / avondeten / toetje. Mooi verdien model voor de industrie!! Wij weten inmiddels wel dat dit ontzettend kortzichtig is en de mens meer kwaad doet dan goed.

Terug naar de term Intermittent Fasting, wat je doet is vasten (simpel gezegd niet eten). Vasten in een bepaald aantal uren en eten in een bepaalde tijd. Laten we even 8 uur nemen voor het gemak. Je hebt vooraf bepaald dat jij van de 24 uur die een dag heeft, in 8 uur tijd al je eten opeet. Dit is een makkie, want tijdens je slaap eet je toch al niet. Eet jij wel tijdens het slapen?! Dan ben je hier niet op je plek en stel ik voor dat je ergens anders gaat surfen. Ok, stel: je hebt al een goed slaapritme van 9 uur. Om 22.00 uur gaan je oogjes dicht en om 07.00 uur gaan de luikjes weer open. Deze uren ben je al aan het vasten geweest. Wat er dan in je lichaam gebeurd kom ik later op terug (erg interessant!). Jij hebt om 20.00 uur (dus 2 uur voor het slapengaan) je laatste maaltijd hebt gehad. Dan heb je opgeteld 11 uur niet gegeten. Het grootste gros begint dan meestal al aan het ontbijt. Als je al lowcarb eet (dus gewend bent aan vetverbranding) dan kun je dit zonder moeite uitzingen tot 12.00 uur. Dus 07.00 uur opstaan en wachten met eten tot 12.00 = 5 uur. Even een rekensommetje nu: 2 (die uren voordat je naar bed ging) + 9 (de uren dat jij je batterijtje vulde) + 5 (de uren dat jij vol energie je dag begon) = 16 uur niet eten. En de overige 8 uur kun jij je brandstof aanvullen.

Moeilijk?
Ik hoor je nu denken: ‘WTF!’ Dat is toch een onmogelijke opgaaf? Maar ik kan je geruststellen. Als jij ‘primal’ eet. Dus volgens het paleoprincipe of ketogeen dieet is dit echt appeltje / eitje. Of eh spekje / eitje in dit geval! Je lichaam vraagt niet meer om suikers dus je hebt geen ‘hongergevoel’. Er zijn ook mensen die een scherper raam hebben en in minder tijd het eten nuttigen. Of zelfs 1 maaltijd per dag! Eenmaal hieraan gewend? Dan kun je er ook eens voor kiezen 1 of meerdere dagen niet te eten. Mijn langste vast was 5 dagen. Kijk naar deze video om hier alles over te horen!

Waarom zou je zo gek zijn?
Voordat je denkt dat vasten heel slecht is voor je, wil ik je meegeven dat vasten al heel lang bestaat. In de oudheid was het al een gewoonte. En eigenlijk ook normaal als je naar de natuur kijkt. Een leeuw zegt om 16.00 uur toch ook niet dat hij toe is aan cup a soup? Nee, die is blij met wat hij die dag eventueel te pakken krijgt. ALS hij al een goede dag heeft. Nu is vasten niet alleen een bijzondere uitdaging waarbij je persoonlijk ontzettend groeit, maar het heeft ook nog eens een heel gezonde uitwerking. Laat het me uitleggen… Eten is prioriteit (ok, naast voortplanten). Want zonder eten en voortplanting hebben wij al snel geen bestaansrecht meer. Dit is een natuurlijke drang die diep in onze genen zit, dus iedereen zal het hier bewust of onbewust, mee eens zijn. Dan kun je je voorstellen dat moeder natuur het allemaal tot in de puntjes geregeld heeft met die machine van ons. Elke hap eten die naar binnen gaat, krijgt direct voorrang op alle andere werkzaamheden. Het proces begint al in de mond. Wat het ook is, het moet verteerd worden. Op deze manier krijgen wij de belangrijke bouwstenen en energie om weer verder te kunnen komen. Als je je indenkt dat ons lichaam 24 uur per dag bezig is met stofwisseling (nieuwbouw, opbouw en afbraak), maar alle werkzaamheden abrupt neerlegt om eten te kunnen verwerken. Hoe kan iemand dan gezond worden en blijven die alleen maar bezig is met verteren van eten? Helaas is dit laatste het beeld van deze Westerse samenleving. Enkel tijdens de slaap komt men dan toe aan lichamelijk herstel. Dit is een prachtig proces waarbij alles tot in de puntjes georganiseerd is. Om 23.00 uur is je galblaas aan de beurt, om 01.00 uur je lever, om 03.00 uur je longen. Meer weten hierover? Lees dan eens informatie over ‘de Chinese Orgaanklok’.
Zoals je ziet heeft vasten dus enorme voordelen, omdat het lichaam zich helemaal op zijn functie kan richten. Heb ik je al overtuigd? Probeer dan het vasten eerst op te bouwen en doe dit nooit vanuit een Westers eetpatroon. Ik garandeer je veel ellende en dat zou zonde zijn. Eerst van je lichaam een vetverbrander maken, dan rustig aan opbouwen. Je kunt hier eventueel ook begeleiding bij krijgen. Stuur voor meer informatie een mailtje naar charlotte@foodiefit.nl