Je lichaam is als een enorm kantoorcomplex. 24/7 zijn hier hele afdelingen druk in de weer om jouw machine top te laten functioneren. De ene collega belt met de ander en deze geeft vervolgens de boodschap weer door aan de manager. Ehm hoe gaan we dit probleem oplossen? Oh wacht, de lever moet eerst gefixt. Die gaat voor! ‘Ring Ring’ Wat? Ja, ok kom maar binnen met die vracht. Geen plek meer? Sla daar maar op voor later gebruik. Jongens meer melatonine! Die gek gaat nog steeds niet naar bed. Irritante blauwe beeldschermen ook… Ooooh daar komt moeder de vrouw, testosteron in de aaaanvaaal!

Hormonen.. ze zijn in je lichaam een hele afdeling op zich en echte duizendpootjes! Zeg maar gerust een GIGA afdeling die een heel belangrijke rol speelt bij de fundering van jouw complex!

Om maar een paar van deze collega’s te noemen:

Groeihormoon helpt je om weer beter te worden, hiermee kweek je je prachtige spieren, zie je er nog fitter en jonger uit!! HA!

Melatonine wel eens problemen met je slaapritme? Moeilijk in slaap komen of een paar keer wakker worden? Het zou best eens kunnen dat je melatonine verstoort is.

Insuline deze rakker zorgt voor je bloedsuikerspiegel. Maar kijk uit, hij kan er ook voor zorgen dat het bijvoorbeeld niet lukt om af te vallen. Hou je suikerinname wat lager en daarmee de insuline onder controle.

Cortisol het klinkt wat negatief, maar deze jongen zorgt voor stress in je lichaam. Stress heeft in bepaalde mate een heel belangrijke functie. Denk maar eens aan de oermens die het op een rennen moest zetten voor de sabeltandtijger! Wrrooowww en jij blijft scherp als je voor 100 man een lezing moet geven 😉

Testosteron & Oestrogeen wat een heerlijke collega’s zijn dit! Dankzij deze partners kunnen we vrijen met onze geliefde. En ja, zowel mannen als vrouwen hebben ze beide. De een heeft een groter callcenter van het een en de andere een groter callcenter van het ander. Maar ze zijn onmisbaar hoor, bij nog vele functies meer!

Zo, nu heb ik een aantal van jouw medewerkers in het zonnetje gezet. Dat hebben ze wel verdiend. Naast deze zijn er natuurlijk nog tientallen meer die onder de noemer ‘hormonen’ vallen. Allemaal hebben ze een eigen, uitgebreide functieomschrijving. Dan weet je bij deze dat ze niet alleen maar even de telefoon opnemen hè! Ben er zuinig op door middel van de juiste voeding en leefstijl. Dan zul jij je op en top gelukkig voelen 🙂

Hoe kun zorg dragen voor je Afdeling Hormonen?

Er zijn verschillende manieren om te zorgen voor een goede werksfeer in je lichaam. Allereerst, ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: onbewerkte voeding. Ook voor je hormonen een belangrijk element. Dan natuurlijk het liefst biologisch. Dieren die antibiotica krijgen en planten bespoten met pesticiden is geen pretje. Voor de planten en dieren niet, maar ook zeker niet voor jou. Het zijn storende factoren voor hormonen die erg veel invloed uitoefenen.

Daarnaast is je slaap/waakritme (ook wel circadiaans ritme genoemd) verantwoordelijk. Als je hormonen uit balans zijn is het lastig hier een goed ritme in te krijgen, maar andersom kun jij er ook voor zorgen dat je hormonen uit balans raken door wakker te blijven terwijl je moe bent. Of toch nog even een uurtje op je computer voordat je gaat slapen. Dit blauwe scherm zorgt ervoor dat je lichaam denkt: ‘Hey, het is nog geen nacht. Laat de stresshormonen nog maar even hun werk doen.’ Je kunt je voorstellen dat dit een negatief effect geeft.

Wat dacht je van beweging? Neeeee, je hoeft geen uitputtende marathon te lopen om je hormonen in balans te krijgen. Maar de hele dag in 1 houding is het tegenovergestelde. Door te zorgen dat je regelmatig van houding wisselt, even staan, even zitten. Stukjes lopen tussendoor, zware gewichten tillen en als je het op zou kunnen brengen… Ga dan ZEKER eens in de week een sprintsessie doen. Als je kort en krachtig kunt sprinten komt er een wervelstorm aan hormonen vrij die je heel goed kunt gebruiken. Wil je meer weten over sprinten en het effect hiervan? Lees dan dit artikel eens.

Als laatste wil ik nog even kwijt dat mensen zich vaak niet bewust zijn van artikelen die we op ons lichaam smeren en ‘in en om het huis’ gebruiken (cosmetica, schoonmaakmiddelen). Ze zijn erg verstorend voor onze hormonen. Denk aan parabenen, deze houden producten langer goed. Je herkent deze stoffen in levensmiddelen aan de E-nummers: E214-E219. Op veel andere producten wordt er een naampje gegeven aan parabenen (bijvoorbeeld methylparabeen of ethylparabeen).
Ftalaten zijn andere stoorzenders. Deze worden het meest gebruikt in plastic producten, zodat ze lekker buigzaam worden. Je vindt het terug in bv verpakkingen, speelgoed, nagellak, shampoo, plakband, medisch materiaal, vinyl vloeren, etc. Een aantal Ftalaten zijn gelukkig al verboden in Europa! De overige Ftalaten hoeven bij wet niet benoemd te worden dus kunnen we helaas niet ontdekken. Let ook op met Bisfenolen. De bekendste is Bisfenol A. Het is ook bij deze niet verplicht de stof op de producten te vermelden. En ze worden helaas in veel producten gemikt. Denk aan bv bouwmaterialen, verf, elektrische apparaten, verpakkingen en kassabonnen. En in hard plastic flessen en in de plastic laag aan de binnenkant van blikjes. Nu hoor ik je denken… als je het niet kunt herkennen, hoe kan ik er dan rekening mee houden? Probeer ‘puur natuur’ na te denken. Kies liever voor houten speelgoed en glazen opbergmaterialen in je keuken. Zodra de industrie er een flinke hand in heeft gehad kun je ervan uitgaan dat er heel wat stoffen op de loer liggen die jouw prachtige machine eens flink te grazen nemen.